De Amsterdamse aandelenbeurs opent maandag waarschijnlijk flink hoger. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met stevige winsten beginnen. Beleggers reageren positief op het nieuws dat voormalig minister van Financiën Lawrence Summers zich terugtrekt uit de race om de opvolging van Ben Bernanke als president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve.

,,De AEX begint zo’n 4 punten hoger. De handel staat deze week volledig in het teken van de Fed. Vandaag zorgt het bericht dat Summers geen kandidaat meer is voor het voorzitterschap van de Fed voor een ongekend optimisme bij de opening. Ook de andere Europese beurzen zullen ruim 1 procent hoger openen. In Azië valt het nieuws dat Summers het niet doet ook goed, maar is de stemming niet zo uitbundig”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Het Witte Huis bevestigde zondagavond dat Summers zijn kandidatuur heeft ingetrokken omdat hij vreesde voor een moeizame benoemingsprocedure in het Congres. Een grote groep Democratische senatoren heeft volgens mediaberichten een voorkeur voor de benoeming van Janet Yellen als nieuwe Fed-voorzitter. Zij is momenteel vicevoorzitter. Beleggers vreesden dat Summers meer druk zou zetten om de omvangrijke stimuleringsmaatregelen van de Fed af te bouwen.

KPN

América Móvil brengt deze week formeel een bod uit op KPN, zo meldde persbureau Bloomberg vrijdag op gezag van een investeerder die door het Mexicaanse belbedrijf over het aanstaande bod is ingelicht. Het is onwaarschijnlijk dat de biedprijs hoger ligt dan de eerder aangekondigde 2,40 euro per aandeel.

KPN liet maandag weten een overeenstemming te hebben bereikt met de belastingdienst over de grootte van een fiscaal boekverlies dat waarschijnlijk zal worden gerealiseerd door de verkoop van E-Plus. Het verlies bedraagt circa 3,7 miljard euro en zal de komende jaren de ,,belastbare winst van KPN in Nederland compenseren''.

Verre Oosten

Op de beurzen in het Verre Oosten zorgde de terugtrekking van Summers als kandidaat voor het voorzitterschap van de Amerikaanse centrale bank maandag ook voor opluchting. In Hongkong klom de Hang Seng-index 1,3 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,5 procent. De beurs in Japan was gesloten vanwege een nationale feestdag.

De Amerikaanse effectenbeurzen besloten de week vrijdag met lichte winsten. Beleggers keken vooral vooruit naar volgende week. Dan zal de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, waarschijnlijk aankondigen dat het stimuleringsprogramma wordt afgebouwd.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent in de plus op 15.376,06 punten. De breder samengestelde S&P 500 kreeg er 0,3 procent bij en sloot op 1687,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omhoog tot 3722,18 punten.

De Europese aandelenmarkten gingen zonder al te grote koersuitslagen het weekeinde ingegaan. In Amsterdam ging de AEX-hoofdindex 0,1 procent hoger de handel uit op 376,84 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen kreeg er 0,3 procent bij en sloot op 569,96 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 0,2 procent, terwijl die in Londen 0,1 procent zakte.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3364 dollar waard, tegen 1,3277 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De olieprijs stond onder druk nadat Rusland en de Verenigde Staten dit weekeinde een akkoord sloten over de aanpak van de chemische wapens van het Syrische regime. Een militaire interventie lijkt daarmee voorlopig afgewend. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 107,27 dollar per vat. Brentolie daalde ook 0,9 procent in prijs, tot 110,70 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl